Paragrafen

Paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken

Ten Boer

Dorpen
Ten Boer, Ten Post, Garmerwolde, Thesinge, Woltersum, Sint Annen, Lellens, Wittewierum en Winneweer. In het gebied is WIJ Ten Boer actief.

Wat wilden we bereiken?

  • Aandacht voor Ten Boer in de tweede fase van de beleidsharmonisatie;
  • Opnemen van onveilige verkeerssituaties in de gemeentelijke systematiek van de aanpak van verkeersknelpunten;
  • Positionering van Ten Boer in de Woonvisie en Omgevingsvisie;
  • Versterking van huizen en uitvoeren van de plannen uit de Dorpsvernieuwing voor Ten Post, Woltersum en delen van Ten Boer;
  • Actualiseren van jaarlijkse dorpsvisies en samen met de dorpsbelangenverenigingen uitvoeren van deze dorpsvisies;
  • Opstellen van een toekomstvisie voor het Dorpshuis in Ten Boer;
  • Ondersteunen van de ontwikkeling van het Dorpenoverleg Ten Boer;
  • In kaart brengen van de behoefte(n) van vrijwilligers en helpen daar waar nodig of gewenst;
  • Verhogen van capaciteit voor kinder- en jeugdwerk;
  • Experimenteren met en leren van het integraal en flexibel inzetten van budgetten en voorzieningen voor zorg en welzijn;
  • Met het Dorpenoverleg en bewoners het gesprek voeren over een actieplan beheer en onderhoud openbare ruimte en speelvoorzieningen;
  • Saneren van de voormalige stortplaats in Woltersum.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

Harmonisatie
Het harmonisatieproces is afgerond volgens de lijnen zoals afgesproken in het bestuursakkoord tussen de gemeenten Haren, Ten Boer en Groningen. Voor de komende jaren liggen op een beperkt aantal terreinen nog opgaven die binnen de programmalijnen opvolging dienen te krijgen.

Dorpsvernieuwing en versterking
Er is een start gemaakt om de vastgestelde dorpsvisies te actualiseren en van een uitvoeringsagenda te voorzien. Quick wins hebben we gerealiseerd. Zo is de Dorpscoöperatie Ten Boer in positie gebracht om een programma te ontwikkelen voor het gebied. De weggeefwinkel heeft haar felbegeerde eigen plek gekregen. Samen met de bewonersvereniging Thesinge en de basisschool is de buitenschoolse opvang behouden.

Samenwerking dorpen en gemeente
De samenwerking tussen de dorpen onderling en de dorpen met de gemeente heeft een impuls gekregen door de inzet van een ondersteunend functionaris. De eerste evaluatie van het koepeloverleg bewonersorganisaties Ten Boer is succesvol geweest en laat een stijgende lijn zien naar een assimilatie binnen onze nieuwe gemeente Groningen. De gemeentelijke organisatie weet op programmaniveau de weg naar Ten Boer inmiddels net zo te vinden als de weg naar de oude stadsdelen.

Kind- en jeugdwerk
De inzet van extra jeugdwerk heeft mede geleid tot een succesvolle opening van de tijdelijke JongerenOntmoetingsPlek. Deze JOP is geopend in juli en heeft het jaar door vrijwel zonder overlast gefunctioneerd. Het proces om samen met bewoners van Ten Boer, ondernemers en de jeugd tot een definitieve plek voor de JOP te komen is gestart in 2020.

Doorbraakproject
De functie van het doorbraakproject van de directies Maatschappelijke Ontwikkeling en Werk en Participatie is administratief erg lastig gebleken. Het had als doel het bijeenbrengen van budgetten en creëren van korte lijnen om zo hulpvragen integraal van een snel antwoord te voorzien. Het gebiedsteam is hier ingesprongen door daar waar dit nodig was middelen en mensen ter beschikking te stellen of verbindingen te maken en zo ingewikkelde casussen te helpen oplossen. Dit is maar mondjesmaat nodig geweest, inmiddels is de samenwerking tussen WIJ-Ten Boer, het gebiedsteam en ook de rest van de gemeente zodanig dat hulpvragen en kansen beantwoord en benut worden.

Beheer en onderhoud
Op verschillende plekken in het gebied is in gezamenlijkheid met directie Stadsbeheer en bewoners extra beheer en onderhoud gepleegd om vandalisme te voorkomen, en sociale veiligheid en welzijn te bevorderen. We hebben dit gedaan om zo ook een buitenervaring  te creëren die uitnodigt tot contact maken, sporten en spelen. Het project Ommetjes is in het leven geroepen om samen met bewoners trajecten voor dorps-ommetjes te selecteren. In Woltersum is een ommetje gerealiseerd samen met bewoners.

Conclusie

De beleidsharmonisatie is afgerond. In Ten Boer weten bewoners en organisaties de gemeente goed te vinden voor het oplossen van knelpunten die nog naar voren komen. Er is een robuust netwerk met bewoners ontstaan dankzij de dorpsgesprekken in het kader van de dorpsvernieuwing en de gesprekken met het Dorpenoverleg Ten Boer, de koepel van dorpsbelangenverenigingen. Dankzij de contacten die we hebben opgebouwd, en de kennis van de wensen die leven in de dorpen is een vruchtbare samenwerking ontstaan. We hebben aan diverse initiatieven een bijdrage kunnen leveren, zoals een uitbreiding van activiteiten door de Dorpscoöperatie, een vaste plek voor de Weggeefwinkel, de opening en begeleiding van de JOP en nieuwe en geactualiseerde speelplekken in Ten Boer, Garmerwolde, Thesinge en Ten Post. Met de betrokken partijen uit Ten Boer is een inventarisatie gemaakt van de gewenste functies voor het Dorpshuis in het dorp Ten Boer.

Geld

Integraal gebiedsgericht
(bedragen x 1.000 euro)

Begroting
2020

Realisatie
2020

Resultaat/
 reserve

Gebiedsprogramma Ten Boer

98

70

28

Dorpswethoudersbudget Ten Boer

150

85

65

Totaalbudget Ten Boer

248

156

92

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49