Paragrafen

Paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken

Oost

Wijken en buurten
Beijum, Noorderhoogebrug, De Hunze, Van Starkenborgh, Drielanden, Ruischerwaard, Zilvermeer, Lewenborg, Oosterhoogebrug, Ulgersmaborg, Noorddijk, Ruischerbrug, Middelbert, Engelbert, Euvelgunne, Meerstad. Dit gebied heeft twee WIJ-teams: WIJ Beijum en WIJ Lewenborg.

Wat wilden we bereiken?

  • Samen met partners in de wijk uitvoeren van Lewenborg XL;
  • Uitvoeren van de pilot Kansrijk Oost, de vernieuwde aanpak armoede. In Beijum is dit onderdeel van de wijkvernieuwing;
  • Ondersteunen van initiatieven gericht op het vergroten van het perspectief zoals de Oude Bieb en Wijkgilde en gezamenlijk met partners in de wijk ontwikkelen van nieuwe initiatieven;
  • Doorontwikkeling en uitvoering van wijkvernieuwing Beijum;
  • Heerdenaanpak continueren;
  • Bewonersparticipatie: ontwikkelen en ondersteunen van buurtinitiatieven zoals Golvend Lewenborg, de Oude Bieb, Meerstad en dorpsvisie Engelbert.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

Integrale structurele aanpak armoede, gericht op preventie en armoedebestrijding.
De pilot Kansrijk Oost is in 2020 geëvalueerd. De aanpak van Kansrijk Oost blijkt zeer succesvol, door het werken met buddy’s en de wens en de behoefte van de deelnemer als uitgangspunt. Er is doorstroom naar werk, opleiding en sociale activering. Er is besloten om de aanpak door te zetten en uit te breiden met extra inzet van buddy’s en het opzetten van een buddy-academie. Voor deze aanpak zijn ook extra gelden vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG), onderdeel van wijkvernieuwing Beijum en Lewenborg, ter beschikking gesteld.

De Oude Bieb Lewenborg
Voor de Oude Bieb, een belangrijke voorziening in Lewenborg, is een nieuwe locatie gevonden. Vanaf eind 2020 zijn zij gehuisvest in het voormalige Vensterhuis (eigendom van woningcorporatie Lefier). Gezamenlijk met At Home First is gewerkt aan een toekomstplan en is een maatschappelijke kosten-baten analyse gemaakt voor de Oude Bieb. Het toekomstplan wordt begin 2021 afgerond en dient als basis voor een projectaanvraag voor extra financiële middelen in het kader van het NPG.

Positief opgroeien, vergroten perspectief jeugd en Lewenborg XL
In Lewenborg werken scholen, kinderopvangorganisaties, WIJ Lewenborg, Golvend Lewenborg en de gemeente samen aan de uitvoering van het integraal wijkplan Lewenborg XL opgesteld voor een vreedzame wijk. Pijlers in dit wijkplan zijn: Kansrijk, Veiligheid en Gezondheid. Doel is het voorkomen en tegengaan van achterstand, voorkomen van jongerenoverlast en vergroten van het perspectief van jeugd. In het Scholencomplex Kluiverboom in Lewenborg is gezamenlijk met de Kluiverboom, WIJ en de gemeente een huiskamer ontwikkeld en deze is in de tweede helft van 2020 van start gegaan. Deze huiskamer wordt verder ontwikkeld tot een ‘campus’ na schooltijd, een veilige plek voor jongeren voor huiswerk en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Gezamenlijk met politie, WIJ en Veiligheidshuis is op basis van de methodiek Plus Min Mee gewerkt aan de aanpak van jeugdoverlast. Voor het begeleiden van Caraïbische Nederlanders is in 2016 een aanpak gestart voor onder andere re-integratie naar opleiding of werk en cultuurspecifieke arbeid- en vaardighedentraining. In 2020 zijn afspraken gemaakt voor een structurele inbedding van deze aanpak.

In 2020 is nog niet gestart met de voorbereiding van wijkvernieuwingsplannen voor Lewenborg. Dit start in 2021.  

Wijkvernieuwing Beijum
Afgelopen jaar is gewerkt aan het uitvoeringsprogramma Wijkvernieuwing. Centrale thema’s van het uitvoeringsprogramma zijn: Samen maken we de buurt, Iedereen doet mee, Opgroeien in kindvriendelijk Beijum, Toekomst met perspectief, Ouder worden in Beijum, Gezonde, veilige en aantrekkelijke leefomgeving.

Met scholen, ouders, WIJ Beijum en kinderopvangorganisatie is een plan opgesteld voor het vergroten van het perspectief van jeugd in Beijum en extra aandacht voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Er is extra inzet van WIJ-jeugdwerk. En het project Kansrijke Start is begonnen, dit project richt zich op extra ondersteuning van jonge gezinnen bij de eerste duizend dagen van hun kind. Maatschappelijke organisaties, scholen, huisartsen en vertegenwoordigers van bewonersorganisaties hebben onder de noemer van Sterk Netwerk Beijumeen sociale agenda opgesteld waarin de prioriteiten zijn bepaald voor de thema’s van het sociale programma van de wijkvernieuwing. In diverse werkgroepen wordt de aanpak hiervan uitgewerkt.

Op basis van wensen en ideeën van bewoners is het actieplan Openbare Ruimte opgesteld. In dit kader is afgelopen jaar een plan uitgewerkt voor een Buitenfitnessplek in Beijum bij het Trefpunt. De buitenfitness wordt in het voorjaar van 2021 gerealiseerd. Daarnaast is er gewerkt aan de voorbereidingen van het versterken van de wandel- en fietsroutes in de wijk. Patrimonium heeft een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden voor woningbouw op de voormalige Doefmat-locatie uitgevoerd. Na presentatie van de resultaten van de haalbaarheidsstudie op een aparte website en inloopbijeenkomst in mei 2020 bleek er veel weerstand vanuit de bewoners. Er is met bewoners, Patrimonium en de gemeente overleg gevoerd over uitgangspunten, wensen en alternatieven ten aanzien van de ontwikkeling van woningbouw en inrichting van de openbare ruimte. Er is gewerkt aan een stedenbouwkundige visie en een uitvoeringsprogramma voor de winkelpleinen West en Oost in afstemming met de diverse stakeholders. Vanuit de Heerdenaanpak zijn de werkzaamheden voor de Galkemaheerd, Godekenheerd en Isebrandtsheerd uitgevoerd en er is gestart met de voorbereidingen voor de aanpak van een deel van de Grevingaheerd.

Oosterhoogebrug
In Oosterhoogebrug heeft het haalbaarheidsonderzoek naar nieuwbouw van De Schakel nog geen haalbaar plan opgeleverd. Het gebouw van De Schakel kampt met achterstallig onderhoud en voldoet niet meer aan de brand- en veiligheidseisen. Het bestuur werkt inmiddels aan een plan voor uitvoering van de noodzakelijke maatregelen.

Kunst en Cultuur in de wijk
In Lewenborg is gezamenlijk met de cultuuraanjager en de diverse organisaties in de wijk gewerkt aan een programma voor kunst en cultuur. De Wijk De Wereld (DWDW) Groningen heeft in Beijum met bewoners activiteiten georganiseerd, waaronder portretteren van bewoners, balkonsessies (langs ouderenflats om te zingen en te dansen), De Kijkdoos, theater en poëzie. In augustus kregen de bewoners van Beijum in de Stadsschouwburg het podium. In samenwerking met Vrijdag, de cultuuraanjager en de organisaties worden vervolgplannen vanuit De Wijk De Wereld uitgewerkt.

Golvend Lewenborg, experiment van democratische vernieuwing en bewonersparticipatie
In 2020 is het experiment Golvend Lewenborg geëvalueerd. Bijeenkomsten van Golvend Lewenborg zijn goed bezocht en er zijn mooie initiatieven zoals een buurtcamping ontstaan. Golvend Lewenborg is een nauwe samenwerking met de Scheepsraad van Lewenborg aangegaan, ze gaan gezamenlijk verder als Bewonersplatform Lewenborg. De werkwijze van Golvend Lewenborg met het organiseren van maandelijkse bijeenkomsten wordt door het bewonersplatform doorgezet.

Verbeteren ruimtelijke woonomgeving
In meerdere wijken is door groepen vrijwilligers bijgedragen aan het groenonderhoud. De mogelijke pilot in Lewenborg rondom illegaal in gebruik genomen grond is niet in uitvoering gegaan. Zowel in Beijum als in Lewenborg zijn gezamenlijk met bewoners en WIJ diverse speelvoorzieningen opgeknapt.

Inrichting Kardingegebied
Vanuit de Bewegende Stad is aan de voet van de Kardingeheuvel een buiten-fitness aangelegd. Daarnaast wordt gewerkt aan integrale visie voor de ontwikkeling van het Kardingegebied.

Meerstad
Meerstad is een ontwikkellocatie. Het gebiedsteam heeft regelmatig overleg met Bureau Meerstad over relevante ontwikkelingen en waar nodig faciliteert en ondersteunt het gebiedsteam bewoners bij het realiseren van speelvoorzieningen.  In het afgelopen jaar is vanuit de bewoners een dorpsbelangenvereniging opgericht die tot doel heeft het behartigen van de belangen van alle bewoners van Meerstad.

MEER-dorpen
In Engelbert spelen een aantal ontwikkelingen, zoals de gevolgen van nieuwbouw voor Meerstad, de nieuwbouw van de Driebondsschool, verbetering van het sportcomplex en de verkeerssituatie. In 2020 is door Groninger Dorpen in opdracht van de belangenvereniging MEER-dorpen een aantal bijeenkomsten georganiseerd rondom de dorpsvisie.

Conclusie

In 2020 hebben we zowel live als online met bewoners en organisaties in de wijk verder gewerkt aan het gebiedsprogramma en wijkvernieuwing. Ook zijn er gewoon weer nieuwe initiatieven gestart zoals de Welmobiel en is in Beijum toch een mooie uitvoering van De Wijk de Wereld in de Stadsschouwburg uitgevoerd. We hebben bij een tweetal projecten samengewerkt met de Stem van Groningen voor een online participatie- en communicatietraject. Daarnaast hebben we gewerkt aan het Nationaal Programma Groningen, waarmee we een plus zetten op de wijkvernieuwingsplannen in Beijum en waarmee we starten met de wijkvernieuwing in Lewenborg.

Geld

Integraal gebiedsgericht
(bedragen x 1.000 euro)

Begroting
2020

Realisatie
2020

Resultaat/
reserve

Gebiedsprogramma Oost

400

257

143

Wijkwethoudersbudget Oost

200

67

133

Totaalbudget Oost

600

324

276

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49