West
Hoogkerk, Gravenburg, Leegkerk, Reitdiep, Dorkwerd, De Held, Buitenhof, Vinkhuizen, Selwerd, Paddepoel, Tuinwijk. In het gebied opereren drie WIJ-teams: WIJ Hoogkerk, WIJ Vinkhuizen en WIJ Selwerd.
Wat wilden we bereiken?
- Faciliteren initiatieven Co-creatie Paddepoel. Co-creatie kiezen wij als uitgangspunt voor onze werkzaamheden in de wijk;
- Voorbereiding renovatie Winkelcentrum Paddepoel met aansluiting op wijk-, sport- en vensterschoolomgeving.
- Uitvoering Positief Opgroeien programma in het gebied Paddepoel, Selwerd, Tuinwijk;
- Aanleg warmtenet en uitvoering wijkenergieplan in Paddepoel en Selwerd;
- Voorbereidingen starten voor de wijkvernieuwing Paddepoel en Vinkhuizen;
- Aanpak Vinkhuizen laat niet los borgen in gemeentelijke programma’s;
- Uitvoering, doorontwikkeling en monitoring van Wijkvernieuwing Selwerd;
- Faciliteren van het uitbreiden van de rol en functie van het Wijkbedrijf in Selwerd;
- Doorontwikkeling zelfbeheer Tuinwijk;
- Ontwikkeling Travertijnstraat en plannen Westelijke ringweg als katalysator gebruiken om sociaaleconomische en veiligheidsvraagstukken in Vinkhuizen aan te pakken;
- Eigenaarschap en wijkverantwoordelijkheid in Reitdiep, De Held, Gravenburg en Buitenhof verder uitbouwen;
- Opstellen gebiedsvisie Ruskeveenseplas in combinatie met ontwikkeling Suikerunieterrein;
- Opstellen verkeersvisie voor noordwestelijk deel van de gemeente waarin grotere vraagstukken (verkeersontsluiting Suikerterrein, de Held 3 en Westelijke Ringweg) staan opgenomen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
Wijkvernieuwing Sunny Selwerd
De uitvoering van Sunny Selwerd krijgt vorm door de intensieve samenwerking met onze partners zoals het Wijkbedrijf, het bewonersplatform, corporaties, instellingen in de wijk en kennisinstellingen in de stad. In het afgelopen jaar gebeurde dat heel zichtbaar: aan de oostkant van het winkelplein werd gesloopt en aan de westkant begon WarmteStad met de aanleg van het warmtenet voor de wijk in De Larix. Voordat WarmteStad het warmtenet verder door de wijk gaat aanleggen, moeten er ontwerpen klaarliggen voor een nieuwe inrichting van de straten. Bewoners uit de Populierenlaan, Beukenlaan, Berkenlaan, Mispellaan en De Larix dachten daar afgelopen jaar over mee. De herinrichting begint zodra de leidingen van WarmteStad in de grond liggen. In 2020 stond ook verduurzaming en herinrichting van de openbare ruimte in Selwerd-Zuid op de agenda. Grunneger Power en WarmteStad maakten in Selwerd-Zuid samen met eigenaren van koopwoningen plannen om woningen te verduurzamen en aan te sluiten op een buurtwarmtenet. Door de invoering van betaald parkeren in 2018 staan er nu minder auto’s in dit deel van de wijk geparkeerd. Hierdoor is er ook ruimte gekomen om de straten en het groen samen met bewoners anders en beter in te richten. Het definitief ontwerp is nagenoeg afgerond in 2020.
Rondom het winkelcentrum ontwikkelt Nijestee nieuwbouwplannen voor de open plekken aan de Berkenlaan, Mispellaan en Eikenlaan. De Huismeesters zijn bezig met plannen om 127 woningen te bouwen aan de Bottelroosstraat, Berkenlaan, Lijsterbeslaan, Populierenlaan, Vlierstraat en Kornoeljestraat. Patrimonium heeft in 2020 40 eengezinswoningen aan de Lijsterbeslaan, Berkenlaan en Beukenlaan klaar voor de toekomst gemaakt. Na deze grondige woningverbetering zijn de huizen klaar om van het gas af te gaan. Patrimonium is een pilot gestart met als doel om de grondgebonden woningen aan te sluiten op het warmtenet. Lefier verbouwt tussen 2018 en 2021 de drie markante flats langs de Noordelijke Ringweg. De kamers worden vergroot, de flats verduurzaamd en van het gas gehaald.
Sunny Selwerd is ook het aanpakken van werkloosheid, schulden, armoede, eenzaamheid en het bieden van kansen voor kinderen. Dat gebeurt al sinds de start van het Wijkbedrijf in 2015 en daar zijn in de afgelopen jaren alleen maar mooie initiatieven bij gekomen. In 2020 startten bijvoorbeeld de Buurtcirkel en Together Huiswerk, organiseerden de scholen met VRIJDAG in de Buurt en WIJ Selwerd een ansichtkaartenactie voor ouderen in de wijk en kwam er De Onvergetelijke Zomer met 6 weken activiteiten voor kinderen en jongeren. Ook blijft het Wijkbedrijf een plek waar bewoners ervaring op kunnen door vrijwilligerswerk voor de buurt op te pakken of werkervaring op te doen bij bedrijven die de wijk helpen verbeteren.
Centrumzone Paddepoel/Co-creatie
De partijen die belanghebbend zijn bij de ontwikkeling van het winkelcentrum hebben dit jaar een pas op de plaats moeten maken. De plannen die rondom het plangebied van het winkelcentrum liggen zijn daarentegen verder ontwikkeld. Dit vooral dankzij bewoners en gebiedsteam, de basis van de co-creatie die er ligt, en de status van Paddepoel als één van de wijken binnen de Regiodeal Groningen Noord.
Vinkhuizen laat niet los
Het WIJ-team is begonnen met een stratenaanpak waarbij wordt gewerkt met een omgeving- en contextgerelateerde benadering via een interdisciplinair team van professionals. Deze professionals zijn goed bekend met en in de straat bij de bewoners, met de problematiek die er speelt, de kansen / krachten die er aanwezig zijn en zij weten hierin verbindingen te leggen. Daarnaast is gewerkt aan een plan om een vrijkomend schoolgebouw voor de wijk te blijven benutten als Wijkbedrijf. Voor de wijk belangrijke initiatieven die eerder tijdelijk huisvesting vonden in Backbone kunnen mogelijk voor langere tijd op deze nieuwe locatie terecht. De Kiosk in het Diamantpark zorgt voor aanloop, reuring en gezelligheid van het park en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de sociale veiligheid. Rondom de nieuwbouw aan de Reitdiepzone ontstaan kleine en soms grote ergernissen met betrekking tot parkeren in omliggende wijken. Met bewoners en ontwikkelaars wordt gezocht naar tijdelijke en uiteindelijk structurele oplossingen.
Bewonersbeheer Tuinwijk
Vanuit een vaste kern zijn bewoners in Tuinwijk medeverantwoordelijk voor het beheer van de Wijk en de wijkaccommodatie Tuinpad.
Wijken met een hart (Reitdiep, De Held, Buitenhof en Gravenburg)
In deze wijken zijn veel geplande activiteiten uitgesteld. Bewoners van De Held en Gravenburg zijn actief betrokken bij de eerste processtappen van de nieuwe wijk De Held 3. Voor de festivallocatie hebben bewoners na een intensief proces eind 2019 een plan gepresenteerd dat met ontwikkelaar, gemeente en bewoners in co-creatie is opgesteld. Niet eerder is voor een dergelijk omvangrijk project op deze manier naar een gezamenlijk plan toegewerkt. Het heeft geresulteerd in onder andere een stevig programma in de openbare ruimte en een wens voor een maatschappelijke/horeca ruimte in de plint.
Hoogkerk
De sport- en recreatiemogelijkheden rondom de Ruskeveense plas zijn onderwerp van gesprek tussen de bewoners van Hoogkerk en de projectleider Suikerzijde. Er is begonnen met de aanleg van de Historische haven. Bewoners, verenigd in een stichting, gaan het gastheerschap vervullen en verzorgen de verbinding met en programmering van activiteiten in de wijk. Met de wijkorganisatie VWH, het WIJ-team en het gebiedsteam zijn in goede samenwerking meerdere initiatieven genomen om de wijk bij te staan bij incidenten met maatschappelijke impact. Het initiatief Suikerhonk is eind vorig jaar beëindigd.
Conclusie
De basis voor de samenwerking die wij met wijkbewoners en wijkpartijen hebben is in dit bijzondere jaar van waarde gebleken. Bij bewonersinitiatieven in de TOP-3 aanpak zijn afstemming met gemeente en koppelkansen met andere projecten onderwerp van gesprekken. Dit leidt vaak tot een gezamenlijke doelstelling. Deze initiatieven zijn in dit bijzondere jaar echter nog niet allemaal tot uitvoering gekomen. Grotere, stedelijke vraagstukken als mobiliteit, duurzaamheid, klimaatadaptatie, maar ook vraagstukken met betrekking tot opvoeding, armoede en eenzaamheid zijn geen onderwerpen meer waar op gemeentelijk beleid wordt gewacht. Deze actieve opstelling van bewoners proberen wij een goede plek te geven. Daarbij vormen ervaringen als de festivallocatie, de centrumzone Paddepoel, de samenwerking bij nieuwe uitleg (De Held 3 en Suikerzijde) de wijkvernieuwing Selwerd en het Wijkbedrijf Selwerd en Vinkhuizen belangrijke gezamenlijke leerervaringen richting ons doel: meer zeggenschap voor bewoners in wijk en gebied.
Geld
Integraal gebiedsgericht | Begroting | Realisatie | Resultaat/ |
---|---|---|---|
Gebiedsprogramma West | 450 | 454 | -4 |
Wijkwethoudersbudget | 200 | 169 | 31 |
Totaalbudget West | 650 | 623 | 27 |