Paragrafen

Paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken

Gebiedsgericht werken in coronatijd
De gebiedsteams, de wijkwethouders en de dorpswethouders zijn de spil in de wijk en het dorp. Zij ondersteunen de beweging naar meer zeggenschap voor de bewoners in wijk, dorp of gebied. Zij jagen aan dat de gemeentelijke organisatie steeds meer integraal, gebiedsgericht en opgavegericht gaat werken. Dat betekent niet meer budget, maar wel het budget anders en samen besteden. Gebiedsgericht werken wordt steeds meer een gedeelde manier van werken binnen de gemeentelijke organisatie. De Gebiedsteams worden beter gevonden door collega’s, gemeenteraad en bewoners.

In coronatijd is de uitvoering van de gebiedsprogramma’s flink belemmerd, we zien daarom een positief resultaat in de financiën. Bijeenkomsten om informatie te delen, samenwerking te initiëren, bewoners in de gelegenheid te stellen om initiatieven en voorstellen aan te dragen voor maatregelen in hun buurt en dorp, of samen beslissingen over de wijk te nemen, zijn beperkt mogelijk gebleken. In de gebieden Haren en Ten Boer heeft het gebiedsgericht werken en de samenwerking tussen de gebiedsteams en de dorpsbewoners verder vorm gekregen. Zo is in Haren gewerkt aan de ‘Groene Parel’. Met behulp van het online platform Stem van Groningen zijn ideeën uit het gebied Haren verzameld. In het voorjaar en de zomerperiode hebben de gebiedsteams zich ingezet om projecten aan te jagen die wel mogelijk waren. We hebben ons gericht op het openhouden van speeltuinen, en het organiseren van activiteiten in de wijken. In samenwerking met WIJ Groningen, cultuurcoaches, buurthuizen en bewoners hebben we in veel wijken de Onvergetelijke Zomer georganiseerd voor kinderen.

Intensivering wijkvernieuwing
De uitbreiding van wijkvernieuwingswijken heeft in 2020 plaatsgevonden middels twee impulsen. Dankzij de Regio Deal voor de noordelijke wijken en het Nationaal Programma voor het gebied Ten Boer en de wijken Beijum en Lewenborg zijn we gestart met een hernieuwde Groninger wijkenaanpak en kunnen we een plus zetten op de versterkingsoperatie door wijk- en dorpsvernieuwing. In juni 2020 hebben we richting het kabinet, samen met veertien andere grote steden, gepleit voor een ‘sociaal offensief’ en daarmee voor een versnelling en intensivering van de aanpak in deze gebieden.

Regiodeal
De Gemeente Groningen heeft in juli 2020 een Regio Deal gesloten met het Rijk over een hernieuwde Groninger wijkenaanpak. Deze Regio Deal Groningen Noord geeft een impuls aan een samenhangend programma voor langjarige ontwikkeling van de noordelijke stadswijken. Een Groninger aanpak die mensen verbindt en waarin we samen met bewoners en onze maatschappelijke partners werken aan het verkleinen van de sociaaleconomische achterstand van deze wijken. De noordelijke stadswijken waarvoor deze extra impuls beschikbaar komt zijn Vinkhuizen, Paddepoel, Selwerd, Tuinwijk, Indische Buurt, De Hoogte, Professorenbuurt en de Oosterparkwijk. In 2020 is een integrale aanpak ontwikkeld en vastgelegd in de Regio Deal. Met drie inhoudelijke actielijnen verbreden, intensiveren en versnellen we de lopende wijkenaanpak. We hebben er voor gekozen om in te zetten op geplande projecten en om bestaande structuren, partijen en projecten te versterken. Het uitvoeringsprogramma start in 2021 en sluit aan op de wijkvernieuwing en de gebiedsprogramma’s van Oude Wijken enWest.

Nationaal Programma Groningen
Dankzij het lokaal programmaplan van Nationaal Programma Groningen (NPG) kunnen we extra prioriteit geven aan het realiseren van een plus op de versterkingsoperatie door wijk- en dorpsvernieuwing. Dit betreft het gebied Ten Boer en de wijken Beijum en Lewenborg. Het NPG biedt de kans om de Groningse aanpak van wijk- en dorpsvernieuwing - in Beijum en Ten Boer reeds gestart - naar een hoger plan te tillen, te versnellen en meer te verbinden. We pakken dat gebiedsgericht aan, waarbij verduurzaming en investeren in leefbaarheid essentieel zijn. Bewoners, de gemeente, de woningcorporaties, WIJ-teams, scholen, politie, ondernemers en andere partijen werken in de wijken en dorpen langdurig en innovatief samen. Meer hierover in Oost en Ten Boer.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49