Paragrafen

Paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken

Centrum

Wijken en buurten
Binnenstad, Binnenstad-Oost, A-Kwartier, Binnenstad-West, Hortusbuurt, Ebbingekwartier, Universitair Medisch Centrum Groningen, Hoofdstation en omgeving. De sociale voorzieningen van WIJ-Groningen zijn georganiseerd in WIJ Schilderswijk/Centrum.

Wat wilden we bereiken?

  • Uitvoeren van de binnenstadsvisie ‘Bestemming Binnenstad’. Een toelichting daarvan vindt u op www.ruimtevoorjou.groningen.nl ;
  • De overlast van de geparkeerde fiets aanpakken door onder andere inzet van fietsstewards;
  • Terugdringen van overlast, het vergroten van veiligheid en het handhaven van de openbare orde, waarbij veilig uitgaan een speerpunt blijft;
  • Sociale samenhang vergroten middels initiatieven van bewoners, ondersteund door WIJ Schilderswijk/Centrum;
  • Met het Wijkwethoudersbudget aansluiten bij initiatieven en kansen uit de wijken, passend bij de opgave in de wijk en het gebiedsprogramma;
  • Verbeteren van de omgeving Westerhaven en Damsterplein.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

Ruimte voor Jou: uitvoeringsprogramma voor het verbeteren van het verblijf- en woonklimaat van de binnenstad
Binnen Ruimte voor Jou zetten we ons in om het verblijfsklimaat voor de voetganger en fietser in de binnenstad te verbeteren. De actualisatie van het uitvoeringsprogramma van de visie ‘Bestemming Binnenstad’ is uitgesteld naar 2021. Wel is hard gewerkt aan het programma van eisen voor de Grote Markt. Dat is eind 2020 door het college vastgesteld. Ook zijn de voorbereidingen van diverse projecten ter hand genomen, zoals Dudok aan het Diep, de Kattenbrug en de haltes aan de Diepenring. Aan de westkant van de binnenstad is de uitvoering van het pleintje A-kerkhof afgerond. Ook zijn er op veel in de binnenstad gele steentjes vervangen.

Fietsparkeren
In 2020 is vooral ingezet op het creëren van voldoende loopruimte voor de bezoekers van de binnenstad, om zo minimaal anderhalve meter afstand tussen bezoekers te kunnen bieden. Dat uitte zich in het verwijderen van fietsen buiten de fietsrekken en fietsvakken in het kernwinkelgebied. Omdat deze maatregel behoorlijk ingrijpend was, hebben we ingezet op communicatie, inzet van stewards, aanbrengen van borden en signalering op de bestrating waar je wel en niet je fiets mag parkeren. Om het publieksvriendelijk te houden, zijn er geen boetes opgelegd en was het fietsdepot op loopafstand van de binnenstad op de Ossenmarkt. Naast maatregelen ten behoeve van de anderhalve meter is in 2020 een maximale fietsparkeerduur van 4 weken ingevoerd. Dat moet fietswrakken en weesfietsen voorkomen. Hiermee krijgen we meer stallingsruimte voor de fietser die zijn fiets wel gebruikt.

Klimaatadaptatie
De herinrichting van het Minerva-plein en omgeving is onderdeel geweest van de ontwerpmanifestatie van de klimaatweek. In de eerste helft van 2021 wordt het definitieve ontwerp voor dit gebied afgerond. Het Damsterplein is nu grotendeels bestraat en er is weinig schaduw van groen en bomen, waardoor het in de zomer erg opwarmt. Ook is het gebied gevoelig voor wateroverlast. Voor het Damsterplein is een ontwerp gemaakt voor een klimaatbestendige herinrichting. Voor de realisatie van dit plan is een Europese subsidie (LIFE) gevraagd. We horen in het eerste kwartaal van 2021 of de subsidie van 55% van de kosten door Europa wordt toegekend.

Economische agenda: samenwerking en invulling G-kwadraat en evenementen
In de binnenstad waren minder bezoekers, winkels en horeca waren niet of slechts gedeeltelijk open en omzetten waren laag. De samenwerking met de (georganiseerde) ondernemers werd hierdoor beïnvloed. In 2020 stonden veiligheidsmaatregelen in verband met corona, het ontwikkelen van online verkoopkanalen en spreiding van evenementen centraal. Er zijn slechts een aantal publieksvriendelijke acties uitgerold en verschillende evenementen en marketingcampagnes zijn niet door gegaan. Over het algemeen is de samenwerking met horeca, winkeliers en de markt echter goed, ook op het gebied van de (tijdelijke) herinrichting in de binnenstad. We hopen de stad zo aantrekkelijk mogelijk te houden, maar een hogere leegstand in 2021 dreigt.

Toekomstvisie A-kwartier: uitvoeringsprogramma
In 2016 is de toekomstvisie voor het A-kwartier vastgesteld en is gestart met het transformeren van het gebied Vishoek, Hoekstraat, Muurstraat en de driften. In 2018 heeft de gemeenteraad een leegstandsverordening vastgesteld voor deze straten. Daarmee kan de gemeente ingrijpen als de leegstand te lang duurt. In samenwerking met bewoners, de Rijksuniversiteit en de woningcorporaties is er een plan gemaakt voor de Visserstraat en de Laan. Deze zijn in 2019 en 2020 heringericht. Voor de Turftorenstraat, de Kromme Elleboog en de A-kerkstraat is een definitief ontwerpvoorstel opgesteld. In 2021 volgt het besluitvormingstraject en de nadere uitwerking.

Conclusie

De uitvoering van de herinrichting van de binnenstad is gestaag doorgelopen, bijvoorbeeld rondom de Akerk en de vervanging van de gele stenen. Afgelopen jaar is er toch regulier contact geweest met de bewonersorganisaties. Er zijn minder evenementen geweest, toch konden we binnen de beperkingen Zomerstad en een sobere winterprogrammering organiseren.

Geld

Integraal gebiedsgericht
(bedragen x 1.000 euro)

Begroting
2020

Realisatie
2020

Resultaat/
reserve

Gebiedsprogramma Centrum

150

180

-30

Wijkwethoudersbudget

200

172

28

Totaalbudget Centrum

350

352

-2

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49