Paragrafen

Paragraaf 3: Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Bij de uitvoering van onze taken worden we geconfronteerd met risico’s en ontwikkelingen die financiële gevolgen kunnen hebben voor de gemeente. De paragraaf weerstandsvermogen geeft aan hoe robuust de gemeente is door de risico’s van de gemeente af te zetten tegen de mogelijkheden die een gemeente heeft om de risico’s op te kunnen vangen. De afgelopen jaren hebben we al geconstateerd dat de financiële positie van de gemeente onder druk staat en het noodzakelijk is deze de komende jaren te versterken.

We willen in totaal 16 miljoen euro van het resultaat 2020 inzetten ter versterking  van het weerstandsvermogen. We stellen voor om 1,5 miljoen euro van het resultaat 2020 te bestemmen voor transitiekosten 2021 outsourcing ICT. Bij de bepaling van het risico niet halen bezuinigingen 2021 is hier rekening mee gehouden. Daarnaast stellen we voor om 8 miljoen euro te bestemmen naar de reserve grondzaken en het resterend besteedbaar resultaat ad 6,5 miljoen euro toe te voegen aan de Algemene reserve ter versterking van het weerstandsvermogen. Alle drie voorstellen zijn verwerkt in het weerstandsvermogen.

Voor de beoordeling van het weerstandsvermogen kijken we naar de verhouding tussen risico’s en beschikbaar weerstandsvermogen, naar de omvang van de reserves (Algemene reserve/ reserve grondzaken) en naar de ontwikkeling van de financiële kengetallen. Met name het lage aandeel van de reserves  in het beschikbaar weerstandsvermogen en de lage solvabiliteit maken duidelijk dat een versterking van de reserves (Algemene reserve/reserve grondzaken) nodig is. De omvang van reserves is belangrijk omdat deze direct te gelde is te maken in het geval zich risico’s voordoen.
Voor de ratio weerstandsvermogen is onze streefwaarde om op 100% uit te komen. In 2021 komt de ratio uit op 105%. In de jaren 2022 en 2023 neemt de ratio af en in 2024 is de ratio weer 105%. Het aandeel van de reserves in 2021 is 49% (57,9 miljoen euro). Dit aandeel neemt in de periode tot 2024 toe naar 56%. De streefwaarde voor het aandeel van de reserves is 50%.

Voor 2021 en verder zien we een toename van de risico’s op verschillende fronten. De risico’s nemen toe door de corona pandemie, de risico’s in het sociaal domein nemen toe, er moet meer worden bezuinigd, we gaan scherper ramen en we staan aan de vooravond van nieuwe gebiedsontwikkelingen zoals De Suikerzijde en de Stadshavens. Al met al nog meer reden om de financiële positie en met name het aandeel reserves in het weerstandsvermogen te versterken. 

In het coalitie akkoord is opgenomen dat er wordt gestreefd naar een ratio van 100% aan het eind van de coalitieperiode. Dit betekent dat in de begroting 2022 de ratio weerstandsvermogen tenminste 100% moet zijn.

De gemeente Groningen heeft gekozen om de omvang van en de achtergronden in de risico's en het beschikbare weerstandsvermogen voor meerdere begrotingsjaren (vier jaren) te bezien. Dit wordt dynamisch weerstandsvermogen genoemd. Deze keuze is vastgelegd in de kadernota weerstandsvermogen van de gemeente Groningen (raadsbesluit 22 april 2020).

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49