Oude wijken
Wijken en buurten
Noorderplantsoenbuurt, Oranjebuurt, Schildersbuurt, Kostverloren, De Hoogte, Indische buurt, Professorenbuurt, Oosterparkwijk, Woonschepenhaven. In dit gebied zijn drie WIJ-teams actief: WIJ Schilderswijk/Centrum, WIJ Korrewegwijk en WIJ Oosterparkwijk.
Wat wilden we bereiken?
- Programma wijkvernieuwing uitvoeren: verbeteren openbare ruimte, groenvoorzieningen, en speelplekken; versterken van de sociale basis (speeltuinen in de wijken, scholen, sportvoorzieningen, huiskamer); en ontwikkelen doorbraakprojecten op het gebied van armoede en schulden;
- Voortzetten Kinder Dromen Durven Doen (wijkvernieuwing);
- Voortzetten stratenaanpak U & de Buurt (wijkvernieuwing);
- Evalueren experiment Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk;
- Vervolg onderzoek haalbaarheid en besluitvorming nieuwe accommodatie Oosterparkwijk;
- Inzichtelijk maken van de maatschappelijke waarde van broedplaats Het Werk, Toentje/Bie de buuf;
- Sociaal programma Oosterparkwijk in verbinding intensiveren en samen met WIJ-team en bewoners prioriteren;
- Vanuit de samenwerking Kostwinning organiseren van een stratenaanpak, jeugdteam en vergroenen van de buurt in Kostverloren;
- Ontwikkelen leidraad voor de openbare ruimte in studentenbuurten (zie programma 9: Leefkwaliteit ), en uitvoeren van kleine aanpassingen in de openbare ruimte;
- Faciliteren van WIJS (zie ook programma 8: Wonen ).
Wat hebben we hiervoor gedaan?
Wijkvernieuwing Indische buurt en De Hoogte
Het wijkvernieuwingsprogramma Mooie Wijken gaat vooral over sociale wijkontwikkeling. Daarbij ligt de focus op het vergroten van kansen voor kinderen. Voor de beide speeltuinen (DIB en BSV) hebben we de ambitie om een thuiskamer voor alle kinderen te zijn omgezet in een extra opdracht voor de Speeltuincentrale. Een medewerker is gericht aan de slag gegaan met het vernieuwen en ontwikkelen van de twee speeltuinen, door herinrichting van de buitenruimte en binnenruimte, bestuurlijke vernieuwing, en een nieuw en breder activiteitenaanbod. Dit gebeurt samen met de kinderen, besturen, vrijwilligers en partners in de wijk. De scholen in de wijk staan voor grote uitdagingen. Er is ingezet op kennismaking en samenwerking tussen scholen, op een aanvullend en aansluitend programma voor kinderen in de vakanties, op een betere samenwerking met het WIJ team. Het project Kinder Dromen Durven Doen heeft gezorgd voor een brede en energieke samenwerking in de wijk. Dit heeft ertoe geleid dat er op verrassende en unieke wijze contact, activiteiten en programma’s voor kinderen mogelijk zijn gemaakt. In het voorjaar hebben kinderen van de basisschool, huis aan huis, een tasje met leuke inhoud gekregen. En onder de noemer Onvergetelijke Zomer is in de schoolvakanties een laagdrempelig programma op diverse locaties in de wijk georganiseerd.
In de Hoogte kampen veel bewoners met schulden. Een situatie die ervoor heeft gezorgd dat een aantal inwoners de handen ineen hebben geslagen. Onder het motto ‘De Hoogte deurwaardersvrij’ is het project schuldenvrije wijk gestart. In het nieuwe Noordersportcentrum werken verschillende sport- en beweegaanbieders onder één dak met elkaar samen. Voor kinderen en bewoners in de wijk is er een aantrekkelijke plek in de buurt ontstaan. Met het project U & de Buurt maken bewoners in de straat contact met elkaar en gaan in gesprek. Een groep wijkbewoners vormt een team die deze gesprekken deur voor deur voeren. Jaarlijks maken ze contact met ongeveer 600 mensen. De uitkomst van deze gesprekken worden met de straat besproken en er worden direct acties georganiseerd. Dit varieert van een gezellige activiteit in de straat, de aanpak van de verkeerssituatie, het opknappen van een parkje, het anders inrichten van een groenvoorziening, en bewoners toeleiden naar activiteiten en organisaties in de wijk. Belangrijke signalen en terugkerende thema’s worden door het gebiedsteam opgepakt.
Oosterhamrikzone
Het project Aanpak Oosterhamrikzone (AOHZ) heeft het afgelopen jaar in een lagere versnelling gestaan. De toekomst van een eventuele autoverbinding in de Oosterhamrikzone is onderdeel van de nieuwe Mobiliteitsvisie. Het afgelopen jaar is gebruikt om groene en meer leefbare alternatieven voor een nieuwe autoverbinding te onderzoeken. En hoe de autoverbinding in de Oosterhamrikzone anders kan worden vormgegeven (met een lagere snelheid) en meer onderdeel kan zijn van de wijk. Na besluit over de Mobiliteitsvisie in 2021 kan verder uitwerking worden gegeven aan de inpassing van de auto-, bus- en fietsverbinding. De Oosterhamrikzone is een transformatiegebied waarbij oude bedrijvigheid stap voor stap plaats heeft gemaakt voor een gemengde woonbuurt. Aan de zuidzijde van het kanaal zijn bouwontwikkelingen zichtbaar. Deze worden onafhankelijk van de autoverbinding ontwikkeld. Ook is er een nieuwe studie gestart naar de vervanging van de Gerrit Krolbrug. Door intensieve gesprekken met omwonenden is er nog geen besluit genomen. (Zie ook programma 7: Verkeer)
Parkeren in Oude Wijken
Conform de parkeervisie is de enige oplossing voor het afnemen van de parkeerdruk het invoeren van betaald parkeren. Parkeerproblemen pakken we daarom integraal aan met een zo breed mogelijk draagvlak. Het gebiedsteam is hierbij nauw betrokken geweest. In een groot deel van de Oosterparkwijk geldt nu betaald parkeren. Er is in 2020 geen nieuwe aanvraag geweest voor een peiling in buurten waar eerder niet voor betaald parkeren is gestemd. Voor de Indische buurt is een parkeerplan gemaakt om betaald parkeren in te voeren in de gehele Professorenbuurt-Noord en de Indische buurt tot en met de Molukkenstraat. Dit is 1 maart 2021 ingevoerd. De West-Indische buurt blijft nog gratis parkeren.
Accommodaties, werkplaatsen, scholen en broedplaatsen in de Oosterparkwijk
De bouw van het nieuwe IKC Borgman aan de Klaprooslaan is gestart, verwacht wordt dat in september 2021 de deuren openen. In de aanloop naar de nieuwe school zijn er voor de kinderen van de Borgmanschool en de Siebe Jan Boumaschool al veel activiteiten samen georganiseerd. De droom van bewoners voor de Siebe Jan Boumaschool is om daar een nieuwe plek voor de wijk te maken. De besturen van het JOP, Ons Belang, SVO en de Bewonersorganisatie Oosterpark hebben één bestuur gevormd om hier gezamenlijk aan te werken. Dit bestuur is in 2020 gestart en werkt samen met WIJ, WerkPro, het gebiedsteam, onder leiding van een projectleider aan een businesscase en programmering voor dit nieuwe buurthuis.
Aan de Paradijsvogelstraat is veel sociale en innovatieve bedrijvigheid bij Het Werk en Toentje/Bie de buuf. De huisvesting is in handen van Carex en het gebied staat in de planning om gesloopt te worden ten behoeve van woningbouw. We zijn gesprekken gestart met Toentje/Bie de buuf hoe deze locatie, de tuin en buurtrestaurant duurzaam behouden kan blijven voor de buurt
Oosterparkwijk in verbinding
Met Oosterparkwijk in verbinding hadden we een sociaal programma in handen bovenop de reguliere dienstverlening van gemeente en WIJ-team in de Oosterparkwijk. Samen met de Bewonersorganisatie en Coöperatieve Wijkraad waren we van plan om de wijk te laten prioriteren. Helaas is het niet mogelijk geweest om gesprekken te voeren die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom hebben we een grote groep actieve bewoners bevraagd wat zij als de belangrijkste aandachtspunten in de wijk zien en welke kansen en ideeën zij hiervoor hebben. Het opgroeien in kwetsbare gezinnen, veel alleen thuiszittende mensen en het langs elkaar heen leven van groepen mensen werden als belangrijkste problemen benoemd. Als oplossing werd aangedragen dat er weer een laagdrempelige en toegankelijke plek moet zijn waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten: de vervanger van het Treslinghuis in de Siebe Jan Boumaschool. Daarnaast is besloten om drie projecten voort te zetten: Mental Core, Geldwijs en Kindteams. We hebben ook meer aandacht voor het JOP, die samen met het WIJ-team extra programmeren voor de jeugd.
Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk
De evaluatie en onderzoek naar de Coöperatieve Wijkraad is begin 2020 afgerond. In oktober zijn de resultaten van dit experiment naast de vier andere experimenten in het gebiedsgericht werken besproken in de gemeenteraad. Kern van de onderzoeken is dat het experiment veel werkzame bestanddelen in zich heeft die het verdienen om verder gebracht te worden. Eén van de kenmerken was de loting van de bewoners. Een willekeurige selectie zorgt er voor dat andere bewoners dan de wijkbewoners die altijd al actief waren bij de wijk worden betrokken. Maar loting betekent ook exclusie. Er rust vervolgens een grote verantwoordelijkheid op de deelnemers om voor goede betrokkenheid te zorgen. De doelstelling van een open en geïnformeerde gedachtewisseling tussen deelnemers en wijkbewoners om zoveel mogelijk verschillende standpunten ter tafel te brengen is intern wel, maar extern niet op gang gekomen. Het laatste half jaar zijn deze stappen echter wel gezet. De Coöperatieve Wijkraad heeft met behulp van het platform Stem van Groningen veel ideeën opgehaald waarvan er 13 zijn uitgevoerd. Met de resultaten van de onderzoeken zijn we het gesprek gestart met bewoners van de Coöperatieve Wijkraad en de Bewonersorganisatie Oosterparkwijk hoe betrokkenheid en zeggenschap in de wijk al dan niet vorm te geven.
Kostwinning
‘Kostwinning’ is de samenwerking tussen basisschool, de buitenschoolse opvang, de huurdersvereniging, de speeltuinvereniging, de bewonersorganisatie, de boomgaard, de woningcorporatie, gebiedsteam, WIJ-team en wijkagent in Kostverloren. Vanuit Kostwinning lopen er drie projecten: stratenaanpak, groene wijk en jeugdteam. Het jeugdteam verzorgt een gezamenlijke programmering met speciale aandacht voor kinderen uit gezinnen die het moeilijk hebben. In coronatijd is de onderlinge opvang snel geregeld. Woningcorporatie Nijestee is begonnen met het verbeteren van voortuinen en binnentuinen. Ze werken hierbij samen met de boomgaard, zodat er voor insect vriendelijke beplanting wordt gekozen. De stratenaanpak is een succesvolle samenwerking tussen WIJ, Nijestee, politie, en Kansen in kaart van de gemeente. Door huis aan huis aan te bellen en gesprekken te voeren zijn we achter verborgen problematiek gekomen, maar vallen vooral de positieve geluiden op over de buurt en de bereidwilligheid om andere te helpen. Door de stratenaanpak worden verbindingen gelegd tussen mensen die hulp willen bieden en hulp nodig hebben. Zo werken we op een hele laagdrempelige manier om de leefbaarheid in de wijk en de situatie thuis te verbeteren. Veel voorkomende wensen en ideeën van bewoners worden uitgevoerd, zoals de vergroening van de Paulus Potterstraat en de verlichting van de winkelstrip.
Samenleven student & Stadjer
Het structurele karakter van overlast in de Schildersbuurt is in coronatijd onleefbaar geworden voor een deel van de buurtbewoners. Na een brandbrief aan de burgemeester zijn hierop meerdere acties ondernomen. De aanpak om de leefbaarheid terug te brengen kent twee sporen. Enerzijds is er een harde aanpak. Dat betekent dat er vanuit de politie een strenger handhavingsprotocol is ingesteld voor specifiek de Schilderswijk. Er wordt bij vastgestelde overlast direct bekeurd en bij excessen wordt de geluidsapparatuur ingenomen. Anderzijds is er een zachte kant middels keukentafelgesprekken. Samen met WIJ-team, gebiedsteam en buurtbewoners zijn deze gesprekken en een bewustwordingscampagne in voorbereiding. Door deze processen gelijktijdig te laten plaatsvinden beogen we de leefbaarheid terug te krijgen in de buurt. Daarnaast zijn door bewoners en gebiedsteam plannen gemaakt om de rest van de Jozef Israëlsstraat her in te richten.
Vervanging van riolering, kabels en leidingen
In een groot deel van de Plantsoenbuurt zijn de kabels en leidingen vervangen. Door bewoners zelf is geïnventariseerd wat de wensen en behoeftes zijn om kleine aanpassingen in de openbare ruimte te doen. Deze worden in 2021 uitgevoerd. In Kostverloren is de vervanging van de riolering voltooid. In de Professorenbuurt is in 2020 echt begonnen met de vervanging van de riolering. In verschillende fases wordt de hele wijk aangepakt.
Conclusie
Waar sommige processen anders zijn georganiseerd of uitgesteld, heeft afgelopen jaar ook veel losgemaakt. Door de jarenlange samenwerking in wijken lag er een goede basis om snel om te schakelen en activiteiten te organiseren. De stratenaanpak in verschillende buurten geeft veel inzicht in wat er speelt in de straat en achter de voordeur. Ideeën en wensen met name in de openbare ruimte konden we snel uitvoeren. We hebben geleerd van de lessen van de democratische experimenten, deze nemen we mee naar gesprekken in de wijk over zeggenschap. Tot slot zijn we gestart met de voorbereidingen van de Regiodeal, gebaseerd op drie inhoudelijke actielijnen. We hebben partijen uit de wijken uitgedaagd om plannen te maken voor het versterken van de eigen plek of activiteiten. De actielijnen van de Regiodel, de wijkvernieuwing en het gebiedsprogramma worden steeds verder in elkaar vervlochten.
Geld
Integraal gebiedsgericht | Begroting | Realisatie | Resultaat/ reserve |
---|---|---|---|
Gebiedsprogramma Oude Wijken | 127 | 73 | |
Gebiedsprogramma Oosterparkwijk | 200 | 179 | 46 |
Wijkwethoudersbudget Oude Wijken | 200 | 150 | 50 |
Totaalbudget Oude Wijken | 625 | 456 | 169 |