Vorig jaar heeft de raad de uitvoeringsprogramma's voor de wijkvernieuwing in Selwerd, Beijum, Indische Buurt/ De Hoogte en de Wijert vastgesteld. Hierin is aangegeven hoe we samen met de bewoners van de wijken de beschikbare middelen voor de wijkvernieuwing in willen zetten. Er is inmiddels ook begonnen met een groot aantal plannen en projecten gericht op het verbeteren van de leefbaarheid en de vernieuwing van de woningvoorraad en openbare ruimte.
Wat wilden we bereiken in 2020?
We willen dat wijkvernieuwing in de vier wijken in 2020 op stoom komt. De eerste resultaten van de wijkvernieuwing zullen zichtbaar en tastbaar worden. Daarvoor gaan we verder met de projecten zoals genoemd in de integrale uitvoeringsprogramma’s die in 2019 door de gemeenteraad zijn vastgesteld en waarbij de fysieke wijkvernieuwing hand in hand gaat met de vernieuwing in het sociaal domein. Om de voorgestelde bezuinigingen op het SIF (waar de wijkvernieuwing onderdeel van uitmaakt) te effectueren gaan we in 2020 nog kijken naar de fasering van diverse onderdelen van de uitvoeringsprogramma’s.
Wat hebben we hier voor gedaan?
Bij de start van de wijkvernieuwing is samen met vijf woningcorporaties (Nijestee, Lefier, De Huismeesters, Patrimonium en Wierden en Borgen) een gezamenlijke visie en aanpak op de wijkvernieuwing geformuleerd. Hierin gaat de fysieke wijkvernieuwing hand in hand met de vernieuwing in het sociaal domein. Dit doen we samen met de corporaties en andere relevante betrokken partijen in de wijken. We zijn een paar jaar geleden gestart in Selwerd, Beijum, De Wijert en Indische Buurt/De Hoogte. Daar zijn afgelopen jaar de eerste grote fysieke ingrepen gedaan. Een terugblik op de uitvoering is per wijk terug te vinden in paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken Oude Wijken, Zuid, Oost en West.
Conclusie
De wijkvernieuwing is echt op stoom gekomen. Veel sociale projecten zijn gestart en werpen hun vruchten af en de fysieke wijkvernieuwing in onder andere Selwerd en de Wijert is in volle gang. Uiteraard heeft de coronapandemie ook voor de wijkvernieuwing gevolgen. Participatieprocessen moeten nu anders worden ingevuld en fysieke bijeenkomsten zijn helaas niet mogelijk. In de loop van 2020 zijn hier goede alternatieve voor gevonden.