Deelprogramma 1.2: Inkomen en armoedeverlichting

1.2.2 Armoede- en minimabeleid

In 2020 zijn we van start gegaan met de uitrol van het ontwikkelplan Toekomst met perspectief. De ambitie van het college is om generatiearmoede te doorbreken en ervoor te zorgen dat Groningen in 2030 boven het gemiddelde zit van vergelijkbare gemeenten daar waar het gaat om bewoners (en vooral kinderen) in armoede. Werkende weg zoeken we nieuwe wegen en gaan resultaten en effecten nauwlettend volgen.

Met het nieuwe beleid richten we ons met name op kinderen en gezinnen in armoede, omdat we de generatiearmoede willen doorbreken. Voor een bredere doelgroep blijven minimaregelingen zoals de bijzondere bijstand en individuele inkomenstoeslag in stand. We bezuinigen niet op het totale budget voor armoede- en minimabeleid. We beoordelen bestaande en nieuwe initiatieven scherper op hun bijdrage aan de doelen, hun toegevoegde waarde en hun effectiviteit.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2020 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Behaald
2019

Beoogd
2020

Behaald
2020

Aantal toegekende aanvragen bijzondere bijstand

Stabiel

Stabiel

Daling

Waarvan in het kader van de witgoedregeling

Stabiel

Stabiel

Lichte stijging

Aantal verstrekte individuele inkomenstoeslagen
 (Voorheen langdurigheidstoeslagen)

Stijging

Stijging

Zeer lichte stijging

Aantal gehonoreerde vergoedingen ouderbijdrage
 schoolfonds (schooljaar)

Stabiel

Stabiel

Daling

Aantal huishoudens dat gebruik maakt van één of
 meer inkomensregelingen*

Stabiel

Stabiel

Stabiel

Aantal deelnemers collectieve zorgverzekering

Lichte stijging

Stabiel

Daling

Aantal ondersteuningscontacten dat tot stand
 komt binnen de projecten/overige activiteiten
 van het armoedebeleid**

Lichte stijging

Stijging

Stabiel

*Onder inkomensregelingen verstaan we: bijzondere bijstand (inclusief duurzame gebruiksgoederen), vergoeding ouderbijdrage schoolfonds en individuele inkomenstoeslag.
**Het aantal ondersteuningscontacten als indicator heeft betrekking op de verstrekkingen en contacten met het Kindpakket, serviceteam, minimaloket en eenmalige verstrekkingen ten behoeve van gezinnen via de Stadjerspas. Deze verstrekkingen verschillen per jaar en geven dus geen goed beeld van de ondersteuningscontacten. Binnen het nieuwe armoedebeleid Toekomst met perspectief zijn nieuwe indicatoren opgesteld die beter weergeven wat het daadwerkelijke effect van onze inspanningen is.

Wat wilden we bereiken in 2020?

In 2020 starten we met het nieuwe beleid. Bestaande en nieuwe voorzieningen zullen worden getoetst aan de hand van het nieuwe wegingskader. We werken ook indicatoren en manieren van meten verder uit, zowel via cijfers als via 'storytelling'. Met inkomenscijfers van het Centraal bureau voor de statistiek willen we het niet-bereik (vooral onder werkenden) verder kunnen terugdringen. Een ontwikkelteam (#TeamPerspectief) bestaande uit medewerkers van de gemeente, de Rijksuniversiteit Groningen en ervaringsdeskundigen pakken daadkrachtig beleidscasussen op daar waar regels of werkwijzen belemmerend werken. We zetten ook landelijke lobby in om beknellende regels aan te pakken. We gaan door met specifieke armoedeprojecten in wijken als Beijum en Selwerd, maar sluiten ook aan bij integrale projecten, zoals de aanpak van probleemgezinnen die veel zorg vragen.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Er wordt nu ervaringsdeskundigheid betaald ingezet bij DMO, de GKB en WIJ Groningen;
  • De met het armoedebudget ingekochte voorzieningen zijn getoetst aan het nieuwe wegingskader dat voorzieningen herkent die echt bijdragen aan het doorbreken van generatiearmoede;
  • Contacten met kennisinstellingen en de provincie zijn gelegd of versterkt en we doen mee, als onderdeel van een groter consortium, met een meerjarig onderzoek naar succesvolle interventies onder de paraplu van de Nationale Wetenschapsagenda;
  • Bij verschillende kadernota’s die in 2020 zijn opgesteld is Toekomst met perspectief actief betrokken, zoals de sport- en cultuurnota’s, de voedselagenda, Kansrijke Start en Positief Opgroeien;
  • Met Omarm Groningen hebben we een start gemaakt met het betrekken van maatschappelijk betrokken ondernemers en partijen bij armoede. Er zijn 40 matches gemaakt;
  • We hebben andere invulling dan gebruikelijk gegeven aan de Stadjerspas. Zo konden pashouders  goedkoop groente en fruitpakketten kopen en in december zijn er cadeaupassen verstrekt aan gezinnen.

Conclusie

De missie van Toekomst met perspectief is er een van de lange adem. We hebben in 2020 duidelijke eerste stappen gezet om de missie te realiseren. In 2021 gaan we verder met het uitrollen van de perspectieflijnen.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49