Deelprogramma 8.2: Jongerenhuisvesting

8.2.3 WIJS

Wij willen het samenleven tussen studenten en andere inwoners bevorderden. Uit onderzoek blijkt dat zij weinig met elkaar in contact komen en het ook moeilijk vinden om contact te leggen. Als dit wel gebeurt, ontstaat meer begrip voor elkaar en durven ze elkaar eerder aan te spreken op bijvoorbeeld overlast. Hierdoor verandert de beeldvorming en heeft dit een positief effect op de manier waarop studenten en andere inwoners samenleven.

Om dit contact te bevorderen zetten we in op WIJS (Wijkinzet door Jongeren en Studenten) en stimuleren we via www.stadclickt.nl en de subsidies 'Leven in stad' initiatieven tussen studenten en andere inwoners.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2020 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Behaald

2019

Beoogd
2020

Behaald
2020

Aantal studenten dat via WIJS actief is in de buurt

850

1.200

965

Aantal bewoners dat via WIJS-diensten afneemt

1.065

1.100

1.539

Aantal bezoekers van website stadclickt

-

175.000

102.211

Wat wilden we bereiken in 2020?

  • We willen dat het aantal opleidingen en studenten dat via WIJS-projecten, initiatieven en onderzoeken voor de buurt uitvoert, continueert;
  • We willen samenwerkingen aangaan met meer partijen, zoals de Rijksuniversiteit Groningen, het Alfa-College, Stichting WIJ en andere (welzijns-)organisaties;
  • We willen dat het aantal bewoners dat via WIJS diensten afneemt volgend jaar stijgt;
  • We willen dat WIJS subsidies en fondsen gaat aanschrijven
  • We willen dat het aantal externe opdrachtgevers dat via WIJS diensten afneemt, volgend jaar stijgt;
  • Verder willen we dat WIJS een aantal meerjarige programma's gaat ontwikkelen waardoor de inzet van studenten voor de gemeente voor de aankomende jaren is gewaarborgd;
  •  We willen ook kijken of in meer wijken plekken kunnen komen waar bewoners diensten kunnen afnemen, zoals in de Korrewegwijk. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken- Oude Wijken;
  •  We ondersteunen minimaal 5 buurtinitiatieven rondom de leefbaarheid tussen studenten en andere inwoners met micro-financiering Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken- Oude Wijken;;
  • We willen het platform 'Leven in stad' verder uitbreiden met partijen die zich bezighouden met thema's rondom jongerenhuisvesting waaronder de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

Wat hebben we hier voor gedaan?

 Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken- Oude Wijken:
De gemeente heeft afgelopen jaar in WIJS (Wijk Inzet door Jongeren en Studenten) geïnvesteerd. WIJS zet zich in om studenten te verbinden aan de samenleving. Door het doen van onderzoek, het organiseren van activiteiten aan het aanbieden van individuele ondersteuning aan inwoners van de gemeente Groningen leren studenten in de praktijk. In 2020 zijn het Alfa College en het Noorderpoort lid geworden van het samenwerkingsverband WIJS. Samen met de Gemeente Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en WIJ Groningen dragen ze bij aan inzet van studenten vanuit het onderwijs in de wijken en dorpen van Groningen. In 2020 is vanwege de coronapandemie het programma van WIJS aangepast: waar mogelijk zijn locaties (beperkt) open geweest, activiteiten op een alternatieve manier georganiseerd en hebben projecten en onderzoeken meer online plaatsgevonden. Daarnaast is afgelopen voorjaar de locatie in Paddepoel verbouwd en werkt WIJS vanuit die locatie samen met de Volksbank en de cocreatiebeweging “Mooi Wel Paddepoel”; de focus ligt op (financiële) zelfredzaamheid van de inwoners in de wijken rondom Winkelcentrum Paddepoel.
Tot slot is er in 2020 dankzij de City Deal Kennis Maken (een impulsregeling van Ministerie van Binnenlandse zaken en Ministerie van Onderwijs) een learning community opgezet tussen MBO-HBO-WO studenten die samen met opdrachtgevers in wijken werken aan diverse thema’s, zoals armoede en eenzaamheid.

Conclusie

In 2020 is de ontwikkeling van WIJS blijven continueren, ondanks de coronamaatregelen waar ook WIJS mee te maken heeft gehad. Zo is het aantal projecten dat WIJS uit heeft gevoerd met verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen gecontinueerd en zijn nieuwe partijen lid geworden van het samenwerkingsverband WIJS. Ook is WIJS subsidies gaan aanschrijven, zoals de City Deal Kennis Maken en is WIJS een groter netwerk aan opdrachtgevers aan het krijgen waarmee WIJS samenwerkt in projecten. De ontwikkeling omtrent meerjarige programma’s is nog in ontwikkeling, maar er zijn al een aantal succesvolle programma’s zoals de Steunpunten, SamenWIJS en StreetWIJS.
Door de aanhoudende coronamaatregelen heeft WIJS een aantal projecten op een alternatieve manier moeten organiseren en hebben een paar projecten geen doorgang kunnen vinden. Daarnaast zijn een aantal locaties tijdelijk (gedeeltelijk) gesloten geweest en heeft de ontwikkeling van nieuwe locaties stilgestaan. Mede hierdoor heeft WIJS minder studenten ingezet dan beoogd. Tot slot is wel het aantal bewoners dat diensten van WIJS heeft afgenomen toegenomen, mede door meer doorverwijzingen van verschillende partners, zoals via WIJ Groningen.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49