Deelprogramma 2.3: Bedrijvige stad

2.3.2 Bedrijvigheid breed stimuleren

We stimuleren bedrijvigheid in brede zin, gericht op het behouden van bestaande en stimuleren van nieuwe werkgelegenheid. We willen verdere groei en ontwikkeling van bedrijvigheid, gericht op een bestendige economische structuur, een gunstig vestigingsklimaat en voldoende werkgelegenheid in de gemeente en de regio. We ondersteunen bestaande ondernemers en faciliteren nieuwe bedrijven in het vinden van bedrijfsruimte, aankoop van grond, vergunningentrajecten, en het leggen van contacten, bijvoorbeeld met onderwijsinstellingen en bedrijvenverenigingen. 

Wat wilden we bereiken in 2020?

We willen weten wat er speelt bij bedrijven en ondernemers. Om de vraag op te halen gaan wij met hen in gesprek. Accountmanagement is één van de belangrijkste onderdelen van een florerend ondernemersklimaat. We faciliteren bedrijven die zich nieuw in onze gemeente willen vestigen en ondersteunen werkgevers en ondernemers bij vragen op het gebied van bedrijfsvestiging (bedrijfsverplaatsingen), vernieuwing (zoals automatisering/digitalisering), innovatie (van product, proces of organisatie) en groei (bedrijfsontwikkeling, export). We stimuleren en faciliteren meer en intensievere contacten tussen onderwijsinstellingen op alle niveaus en MKB-bedrijven in alle branches. We ondersteunen de agrarische sector in de uitdagingen die er op hen af komen en leggen de verbinding met Land- & Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord. 

Ook willen we ondernemen met impact stimuleren. We versterken het ecosysteem rondom ondernemen met impact, jagen initiatieven aan en dragen bij aan projecten die ondernemerschap met sociaal maatschappelijke impact stimuleren. Met de afdeling inkoop ontwikkelen en implementeren we toepasbaar sociaal en maatschappelijk verantwoord inkoopbeleid. Waar mogelijk en zinvol verbinden we startende ondernemers met het start-up platform Founded in Groningen. In overleg met ondernemers onderzoeken we de mogelijkheden om een platform te creëren waar sociaal-maatschappelijke vraagstukken en ondernemers elkaar vinden. 

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • We hebben intensief contact gehad met ons bedrijfsleven en indien nodig verder geholpen. Het is dit jaar wel heel anders verlopen in verband met het coronavirus. We hebben veel bedrijven verder kunnen helpen om te zoeken naar ondersteuning en regelingen; 
  • MKB-ondernemers-avonden hebben we vooralsnog gestaakt omdat het belangrijkste onderdeel, het netwerken, in de huidige situatie niet goed uit de verf zou komen. Daar waar nodig hebben we wel ondersteuning geboden bij alternatieven. Onlinebijeenkomsten zijn hier en daar met wisselend succes gehouden; 
  • Lokaal inkopen gestimuleerd binnen de gemeente Groningen. Verschillende groepen die zich met export bezighouden met elkaar verbonden. 

Conclusie

We hebben het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de relatie met de ondernemers in Haren en Ten Boer. De prioriteit is gelegd in relatiemanagement met Ondernemend Haren en Stichting Het Dorpsfonds. De MKB- ondernemersavonden hebben door het coronavirus helaas geen doorgang kunnen vinden. Daar waar nodig hebben we ondersteuning geboden bij alternatieven.  

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49