Alhoewel het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland is afgeschaald naar niveau drie (op een schaal van vijf) is radicalisering, extremisme en polarisatie nog steeds een actueel thema in de bedreiging van de Nederlandse veiligheid en rechtsorde.
Jihadistische dreiging vormt nog steeds de voornaamste terroristische dreiging. Tegelijkertijd zien we een beeld van gefragmenteerde rechts-extremistische bewegingen, waarbij het gevaar van de lone actor opvalt én door de wereldwijde corona-pandemie zien we een toenamen van anti-overheidsextremisme.
Wat wilden we bereiken in 2020?
- Professionals opleiden met continuering van de trainingen ‘herkennen radicalisering’ en ‘informatiedeling bij radicalisering’;
- Informatiedeling van de vijf kernpartners van de ‘Persoonsgerichte Aanpak Radicalisering en Extremisme’ verbeteren;
- Kennis en kunde professionals op peil houden door expertmeeting.
Wat hebben we hier voor gedaan?
- We hebben als gevolg van corona slechts 1 keer een online-training kunnen organiseren. De overige geplande trainingen zijn komen te vervallen;
- We hebben zes-wekelijks een casustafel Radicalisering gehouden, conform het modelconvenant Persoonsgerichte Aanpak Voorkoming radicalisering en extremisme (richtlijn NCTV) en daar in 2020 een tiental signalen besproken;
- We hebben 1 expertmeeting georganiseerd over ondermijning in relatie tot radicalisering;
- In het najaar van 2020 hebben we een aanvraag Versterkingsgelden voor heel Noord-Nederland mogen indienen en daarmee eind 2020 geld binnengehaald voor het verder ontwikkelen van de aanpak in de stad samen met de gemeenten uit de drie noordelijke provincies.
Conclusie
Door de corona-pandemie hebben we in 2020 minder professionals en sleutelfiguren kunnen trainen dan gepland én we hebben een begin gemaakt met het omzetten van fysieke naar online trainingen.
Ondanks corona staat de persoonsgebonden aanpak in de stad als een huis. Het netwerk van betrokken organisaties is sterk en veerkrachtig.