Deelprogramma 10.3: Integriteit en veiligheid

10.3.5 Motorclubs (OMG's)

In de afgelopen jaren hebben we in de veiligheidsketen steeds meer stappen genomen om beter zicht te krijgen op de positie van Outlaw Motorcycle Gangs in het land. De groepen kenmerken zich door het veelal grensoverschrijdende gedrag dat zij vertonen, met een duidelijke strafrechtelijke component. Belangrijk speerpunt van de afgelopen jaren is om het bestuursrechtelijk aandeel in de repressie van de clubs te vergroten. Dit geldt met name voor de aanwezigheid van OMG’s in de horeca en het voeren van een duidelijk en consistent beleid op het toestaan van clubhuizen. De aanwezigheid van clubs in horeca en elders zorgen voor veel druk op de openbare orde en veiligheid. Via de civiele rechter zijn vijf OMG’s verboden. Wanneer deze verboden onherroepelijk zijn is optreden relatief simpel. In de tussentijd wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om bestuursrechtelijk te kunnen ingrijpen.

Wat wilden we bereiken in 2020?

  • We wilden bereiken dat de OMG's of de daaraan gelieerde supportclubs geen ‘vaste voet aan de grond krijgen’ in horecabedrijven of buurtgebouwen, of een nieuw clubhuis kunnen starten;
  • We wilden de informatiepositie van de gemeente ten aanzien van de OMG's en supportclubs, in samenwerking met ketenpartners, op peil houden.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • In 2020 zijn voorbereidende acties ondernomen om enkele APV artikelen door te voeren in de gemeente opdat OMG’s sneller en effectiever kunnen worden aangepakt. Inmiddels heeft de Lokale Driehoek zich positief uitgesproken over dit voorstel en wordt dit in 2021 verder opgepakt en uitgewerkt. De veiligheidsketen heeft het belang van APV aanpassingen ook bij alle andere driehoeken in Noord-Nederland onderschreven;
  • Om de informatiepositie op pijl te houden zijn er structurele afspraken gemaakt met de voornaamste ketenpartners, met name de politie. De afdeling openbare orde en veiligheid van de gemeente en de politie onderhouden doorlopend contact via een OMG-overleg om zo continue een oog in het zeil te houden.

Conclusie

De ambitie om gemeenten sterker onderdeel te laten zijn van de aanpak van OMG's vloeit voort uit de bredere ambitie om de aanpak van ondermijning te versterken. In de afgelopen jaren is de lokale aanpak van ondermijning van ondermijning, en de integrale aanpak van OMG's versterkt. Hier blijven we stevig op inzetten. De mobiliteit van OMG’s vraagt namelijk ook om een bredere regionale aanpak, omdat de kans op een waterbedeffect groot is. Concluderend kunnen we stellen dat het OMG-beleid van de gemeente op orde is en het zwaartepunt van de activiteiten zich beweegt van beleidsontwikkeling naar structurele uitwisseling van informatie en de daaruit voortvloeiende handhaving.

Lasten, baten en saldo

Lasten

925.591

3,4 %

Baten

516.341

17,7 %

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49