Deelprogramma 2.3: Bedrijvige stad

2.3.5 Werken aan een goed aanbod werklocaties

Op onze Groningse werklocaties, bedrijventerreinen, kantorenparken en locaties voor (grootschalige) detailhandel is meer dan de helft van de werkgelegenheid in de stad geconcentreerd. Een goed aanbod van werklocaties zijn een randvoorwaarde voor verdere economische groei en werkgelegenheid. We streven daarom naar een goed vestigingsklimaat. Hiermee versterken we de randvoorwaarden voor economische ontwikkeling. Door inzet op verbetering van ons vestigingsklimaat leveren we een belangrijke bijdrage aan onze leefkwaliteit en de aantrekkelijkheid van onze gemeente. 

Wat wilden we bereiken in 2020?

We willen een strategie opstellen voor onze werklocaties met daaraan gekoppeld een investeringsagenda. Tevens willen we de kwaliteit van onze werklocaties gaan monitoren met de Groningen City Monitor. Met onder andere Stadshavens en het Suikerfabriekterrein willen we gemengde ontwikkelzones ontwikkelen met ruimte voor werkgelegenheid. In samenwerking met eigenaren/ondernemers en bedrijvenverenigingen willen we werklocaties verbeteren door middel van cocreatie en cofinanciering.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • We hebben het raamwerk voor een nieuwe strategie op onze werklocaties neergezet
  • In het kader van monitoring en onze nieuwe strategie werklocaties hebben we per werklocatie de meest recente beschikbare gegevens over indicatoren als leegstand, bedrijvigheid en werkgelegenheid verzameld om in 2021 gebiedsprofielen te gaan opstellen;
  • We hebben in kaart gebracht wat het potentieel ruimtelijk/economisch programma voor ontwikkelzones Stadshavens, Suikerzijde, Stationsgebied en Meerstad-EKZ is. Op basis daarvan wordt ruimte gereserveerd voor werkgelegenheid en startende bedrijvigheid (zoals broedplaatsen). Tevens hebben we een verkenning voor een ontwikkelstrategie voor werkgelegenheid per ontwikkelzone gedaan;
  • We zijn in goed overleg met de verschillende bedrijvenverenigingen uit onze gemeente om de werkgelegenheid op onze werklocaties te behouden en te versterken
  • Er zijn projectopdrachten opgesteld voor Europapark en Scandinavische havens; 
  • Met Campus Groningen is gewerkt aan integraal gebiedsmanagement voor Zernike Campus en de Healthy Ageing Campus. Er is een basis gelegd voor een mobiliteitsvisie voor Zernike. Voor wonen op Zernike Campus is een haalbaarheidsonderzoek gedaan en een locatiekeuze gemaakt. 
  • Praktisch geschoolde Groningers, vakkrachten en werkzoekenden met een beroepsopleiding vinden vaak werk op traditionele bedrijventerreinen. Ongeveer 23% van alle werkgelegenheid in Groningen is hier gevestigd. Dit betreft bijvoorbeeld de maakindustrie, het MKB en meer praktijkgerichte werkgelegenheid. In 2020 is de verkoop van kavels op de bedrijventerreinen ondanks de pandemie aangetrokken. De uitgifte van bedrijfskavels is zo hard gegaan, dat we eerder dan gepland gaan kijken naar de mogelijkheden voor uitbreiding van de voorraad bedrijventerrein. In het nieuw op te stellen beleidskader voor bedrijventerreinen en kantoorlocaties -de strategie werklocaties, vast te stellen in november 2021- doen we hiertoe voorstellen.

Conclusie

We hebben op dit beleidsveld in 2020 veel processtappen gezet om in 2021 de nieuwe strategie werklocaties vast te kunnen stellen. In vervolg daarop stellen we in samenwerking met de bedrijvenverenigingen investeringsagenda’s op.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49