Deelprogramma 8.6: Cultuurhistorie en archeologie

8.6.1 Monumenten

We gaan zorgvuldig om met wat eerdere generaties ons nalieten. Via ons monumenten- en archeologiebeleid beschermen en behouden we ons cultuurhistorisch erfgoed; vanuit het besef dat de cultuurhistorie bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving en het vestigingsklimaat van de gemeente van vandaag en morgen. We stellen randvoorwaarden bij verlening van omgevingsvergunningen en verstrekken subsidies en laagrentende leningen voor instandhouding. We verzorgen informatie en documentatie zoals de Cultuurhistorische WaardenKaart op internet, organiseren publieksactiviteiten en communicatie: Open Monumentendag; Jaarboek Hervonden Stad; website; Twitter en werken samen met cultuurhistorische instellingen, zoals het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Daarnaast streven we bij mijnbouwschade naar een zorgvuldige afhandeling met oog op de aanwezige monumentwaarden.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2020 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2020 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Behaald
2019

Beoogd
2020

Behaald
2020

Aantal adviezen met betrekking tot wijzigings-verzoeken bij rijks- en gemeentelijke monumenten

232

300

247

Aantal vergunningaanvragen (verleend/geweigerd) bij
 wijziging van rijks- en gemeentelijke monumenten

143

175

275

Aantal bouwhistorische verkenningen en aantal bouw-historische begeleidingen ten behoeve van vergunningverlening

40

50

40

Wat wilden we bereiken in 2020?

Geleidelijke integratie en gelijkschakeling van het erfgoedbeleid en erfgoedwerk in de verschillende deelgebieden. Naast ons reguliere werk (uitvoering van de wettelijke taken), zijn we bezig met de realisatie van het actiepuntenprogramma uit de nieuwe Erfgoednota. In 2020 hebben we de gemeentebrede gebiedsgerichte inventarisatie en waardering van nog onbeschermde erfgoedwaarden in Groningen en Ten Boer en Haren afgerond. De planologische borging van de karakteristieke waarden/panden  (verplichting vanuit de Provinciale Verordening) zijn in 2020 voorbereid in een concept-bestemmingsplan.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Continuering uitvoering actiepunten nieuwe Erfgoednota (voor zover hiervoor financiële ruimte was);
  • Verstrekken van laagrentende leningen en subsidies;
  • Continuering project Bouwhistorische Verkenningen Binnenstad;
  • Cultuurhistorie voormalige grondgebied gemeente Haren gebiedsgericht geïnventariseerd en gewaardeerd  ten behoeve van borging in ruimtelijke ordening;
  • Communicatie en organisatie van participatie en publieksactiviteiten;
  • Start gemaakt met de verduurzaming van erfgoed met het inrichten van de Groene Menukaart en aansluiting bij het programma duurzaamheid;
  • Aardbevingsschade monitoren en eigenaren adviseren ten behoeve van zorgvuldig herstel.

Conclusie

Om cultuurhistorie een volwaardige plek te geven binnen het afwegingskader van de ruimtelijke ordening is een vroege inbreng van groot belang. De in 2020 geïnventariseerde en gewaardeerde cultuurhistorische waarden is een eerste grote stap. We zijn gestart  met het borgen van de karakteristieke waarden in het bestemmingsplan, in de toekomst het omgevingsplan. Verduurzaming is een aanwassende opgave, waarbij aansluiting met verschillende programma’s noodzakelijk is.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49