Groningen, Haren en Ten Boer tellen samen ruim 335 sportverenigingen die ongeveer 70 verschillende sporten aanbieden. Behalve voor het sporten zelf zijn de sportverenigingen ook van grote sociale betekenis. Voor sportverenigingen zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. In totaal zijn er duizenden inwoners betrokken als vrijwilliger en/of als sporter. We scheppen de voorwaarden voor goed functionerende verenigingen. Om de verenigingen goed te kunnen faciliteren, hebben we regelmatig overleg met de Sportkoepel, die belangenbehartiger is van de breedtesport.
We stimuleren vitale sportverenigingen om zich open te stellen voor een breed publiek en om samenwerking te zoeken met elkaar en met de buurt, school of zorginstelling. Twee strategieën uit het Meerjarenprogramma komen hier samen: faciliteren verenigingen en sport verbindt.
Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2020 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.
Prestatie-indicatoren | Behaald | Beoogd | Behaald |
---|---|---|---|
Klanttevredenheid besturen verenigingen (en instellingen) over de accommodaties (alle accommodaties). | 8,6 | - | - |
Wat wilden we bereiken in 2020?
- Sport verbindt, waar mogelijk wilden we de samenwerking tussen verenigingen op sportparken verstevigen. Wij wilden nog meer inzetten op verbinding naar de wijken en de WIJ-teams in Groningen, het toegangsteam in Haren en de Deel in Ten Boer;
- We wilden inzetten op een goede afstemming van vraag en aanbod van de verenigingsondersteuning door het Huis van de Sport. Vanaf 2021 zoeken we samen met de verenigingen naar andere mogelijkheden;
- We wilden stimuleren om de sportdeelname onder mensen met een beperking en kwetsbare doelgroepen te vergroten, onder andere door te kijken naar de inzet van buurtsportcoaches op basis van de brede Regeling Combinatiefuncties.
Wat hebben we hier voor gedaan?
- Inzet Huis voor de Sport Groningen voor gemeentebrede verenigingsondersteuning;
- De mogelijkheden van de sportlijn van het Nationaal Sportakkoord verder onder de aandacht gebracht, ook via het Gronings Sportakkoord. Met de vouchers voor procesbegeleiding en een thematisch ondersteuningsaanbod kunnen clubs zelf ondersteuning/begeleiding vragen.
- Het thema sporten en bewegen voor mensen met een beperking is vanuit het Gronings sportakkoord opgepakt met de aanstelling van een beweegcoach inclusief sporten;
- Vanuit het Gronings sportakkoord hebben we in het kader van sportwijken Groningen de verbinding gelegd tussen sportpark, sportaanbieders en de wijk. We hebben uitvoering gegeven aan de verschillende deelplannen waardoor meer inwoners zijn gaan sporten en bewegen.
Conclusie
We hebben vervolgstappen gezet in het versterken van de samenwerking tussen wijk, WIJ teams en sportaanbieders /sportparken. Door corona zijn helaas niet alle activiteiten doorgegaan. Voor gemeentebrede verenigingsondersteuning kunnen de sportclubs gebruik maken van de mogelijkheden van de sportlijn van het Nationaal Sportakkoord. We hebben samen met Huis voor de Sport Groningen en de Sportkoepel eerste stappen gezet voor sportparkmanagement. Hierbij komen samenwerking met de wijk en verenigingsondersteuning samen. Dit wordt in 2021 verder uitgewerkt.