Programma 8: Wonen

Relevante ontwikkelingen

De gemeente Groningen blijft groeien. Ondanks de coronacrisis die in 2020 begon blijft de druk op de woningmarkt onveranderd groot en er zijn ook nog geen tekenen dat de druk op korte termijn zal afnemen. De corona-pandemie had in 2020 dan ook nog geen effect op de woningmarkt. De prognoses gaan uit van een groei tot 2030 tot circa 250.000 inwoners. Deze groei willen we faciliteren maar stelt ons ook voor allerlei opgaven. In 2020 leverden we onze nieuwe woonvisie 'Een thuis voor iedereen' op. In deze woonvisie hebben we opnieuw de belangrijkste opgaven voor de komende jaren gedefinieerd. Deze opgaven zijn:

1. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen maar wel met kwaliteit;
2. Binden door samenwerking;
3. Publieke regie en sturing: een gemeente voor iedereen;
4. Groningen en de Regio: verstedelijkingsstrategie;

5. Nieuwe focus op doelgroepen.

Een groot deel van de groei moet landen in onze ontwikkelgebieden zoals Stadshavens, Suikerzijde, de Held 3 en Meerstad. In 2020 zijn belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van deze gebieden. Voor Suikerzijde zijn de planologische procedures gestart en voor Stadshavens is een akkoord op hoofdlijnen gesloten met ontwikkelaars en corporaties. In Meerstad zijn verschillende deelgebieden in ontwikkeling. Maar ook voor andere locaties werden stappen gezet zoals de tender voor de ALO-locatie.

In 2020 leverden we opnieuw een recordaantal woningen op. In totaal werden ruim 1.900 nieuwe woningen gebouwd. Nog eens 918 woningen zijn toegevoegd in de bestaande voorraad door onder andere transformatie, splitsingen of administratieve correcties. De bruto woningvoorraadontwikkeling komt hiermee op ruim 2.900 extra woningen. In 2020 zijn 537 woningen aan de woningvoorraad onttrokken. Door sloop 227 woningen, maar onder andere ook samenvoeging of administratieve correcties. De netto voorraadontwikkeling komt in 2020 uit op een plus van 2.366 woningen. In de sociale huurprijs werden 624 woningen gerealiseerd.

In het kader van meer sturing op de woningmarkt stelden we in 2020 onder andere een doelgroepenverordening op. Deze kunnen we inzetten bij nieuwe ontwikkelingen op locaties waar we zelf geen grondeigenaar zijn en we richting ontwikkelaars willen vastleggen welk aandeel sociale huur of bijvoorbeeld middeldure huur gerealiseerd dient te worden.

Op het gebied van wonen, zorg en welzijn is het speerpunt van de woonvisie om de samenwerking tussen de gemeente, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders verder te intensiveren en beter te focussen op kwetsbare doelgroepen. Dit vraagt ook om meer interne afstemming en samenwerking rondom het thema Wonen Welzijn Zorg. Hiervoor is in 2020 een stuurgroep opgericht. Na het inventariseren van gedeelde opgaven starten we vanaf 2021 om specifieke dossiers integraal op te pakken.

Tot slot zijn we als uitvloeisel van de woonvisie in 2020 begonnen met het opzetten van de manifestatie woonvisie. We gaan een manifestatie opzetten naar een herijking van het wonen, waarbij we op zoek gaan naar nieuwe (betaalbare) kwalitatief goede woonvormen voor ouderen, gezinnen en starters. De manifestatie zien we als een middel om nieuwe ontwikkelingen te versnellen en interessante initiatieven concreet te maken.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49