Programma 6: Cultuur

Relevante ontwikkelingen

Coronacrisis

De coronamaatregelen hebben een enorme impact gehad op de cultuur en evenementensector. Het sluiten van culturele instellingen en afgelasten van evenementen leidden tot een flinke daling van het culturele aanbod. Dit komt voor veel makers en organisatoren bovenop de toch al niet sterke inkomenspositie. Veel van hebben zich om laten scholen. Natuurlijk liet de sector ook veel kracht en creativiteit zien. Veel kunstenaars en culturele instellingen hebben op nieuwe manieren hun publiek bereikt, met filmpjes, online voorstellingen en podcasts.

Rijk, provincie en gemeenten hebben de sector op allerlei manieren ondersteund, met generieke maatregelen en specifieke steunpakketten voor schade in de cultuursector. Met het gemeentelijke steunpakket van juli 2020 hebben we grote en kleine culturele instellingen in de cultuurnota ondersteund. In december hebben we het steunpakket bijgesteld. In totaal hebben we 1,77 miljoen euro coronasteun verleend, dit bedrag is grotendeels door het Rijk gematcht. Het ging niet alleen om schade compenseren, maar ook om steun bij 'coronaproof' maken van cultureel aanbod en bevorderen van de inhuur van ZZP'ers. Daarnaast zijn we bij zowel de meerjarige als projectsubsidies (via de Kunstraad) coulant geweest in de prestatie-eisen, bijvoorbeeld bij verplaatsing of aanpassing.

Cultuurnota

In 2020 is de nieuwe cultuurnota Kunst en cultuur voor iedereen 2021-2024 tot stand gekomen. Net als vier jaar geleden gebeurde dit in nauwe afstemming en samenwerking met de provincie Groningen. In deze nota hebben we vastgelegd hoe we als gemeente de komende vier jaar de ambities en strategieën uit de kadernota cultuur gaan realiseren. Centraal staat een sterke culturele basis, ruimte voor talent en vernieuwing, samenleven met cultuur en dat cultuur overal in de gemeente te vinden is. Culturele instellingen die hieraan wilden bijdragen konden tot februari 2020 een subsidieaanvraag voor meerjarige ondersteuning indienen. Deze zijn vervolgens ter beoordeling voorgelegd aan de Kunstraad, die in juni met een adviesrapport kwam ter verdeling van de beschikbare middelen. Op basis hiervan hebben de beide colleges in het najaar een cultuurnota opgesteld met grotendeels gezamenlijke conceptbesluiten. Deze is in november 2020 met enkele kleine toevoegingen aangenomen door de gemeenteraad.

Herhuisvesting VRIJDAG

In 2013 zijn het Kunstencentrum en de Muziekschool gefuseerd, een belangrijke voorwaarde hiervoor was centrale huisvesting. Inmiddels is besloten om de locatie Sint Jansstraat te herontwikkelen voor het opnieuw huisvesten van VRIJDAG. VRIJDAG is straks niet meer op drie plekken - waarvan 2 perifeer - in de stad te vinden, maar op centrale één plek in de binnenstad. De huidige huisvesting van VRIJDAG is verouderd en sluit niet meer aan op het takenpakket. Ook geeft de nieuwe opzet het beste vorm aan de voordelen zoals beoogd met de fusie van Kunstencentrum en Muziekschool tot VRIJDAG. De herontwikkeling van de Sint Jansstraat waar de gemeenteraad in december mee heeft ingestemd, biedt een meerwaarde voor zowel VRIJDAG en haar gebruikers als de omgeving van Grote markt oostzijde/Forum Groningen. De oplevering wordt verwacht eind 2024.

Kunstwerf en Villa B

Villa B wordt gerenoveerd voor de huisvesting van cultuurinstellingen. Villa B, onderdeel van de voormalige Gasfabriek, was al strategisch aangekocht met het oog op de herontwikkeling van het Ebbingekwartier. Het pand wordt in oude luister hersteld en geschikt gemaakt voor huisvesting door instellingen uit onze cultuurnota. Zo bewaren we monumentale architectuur voor toekomstige generaties en dragen we bij aan de vorming van een Groninger podiumcluster. Als gevolg van corona en bezwaarschriften liepen zowel de bouw van de Kunstwerf als de renovatie van Villa B vertraging op. Verwachte oplevering is nu (mede afhankelijk van een uitspraak van de Raad van State) najaar 2021.

Ontwikkeling Drafbaan
De Drafbaan wordt verder ontwikkeld als topevenemententerrein. Het college heeft opdracht gekregen de benodigde investeringen, de bijbehorende businesscase en het gewenste exploitatiemodel nader uit te werken. De ontwikkeling van de Drafbaan moet bijdragen aan een levendig Stadspark en de positie van Groningen als stad van cultuur en evenementen verder versterken. Onderdeel van de ontwikkeling is het vergroenen van de Drafbaan als voornaamste evenemententerrein van de stad. De uitwerking wordt voorjaar 2021 verwacht. Nog in hetzelfde jaar moeten de werkzaamheden beginnen.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49