Programma 2: Economie en werkgelegenheid

Relevanten ontwikkelingen

Het coronavirus  
Het coronavirus en de daaraan gerelateerde overheidsmaatregelen hebben grote impact op onze economie. Het bruto binnenlands product (bbp) is in Nederland in het derde kwartaal van 2020 desondanks met 7,8 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. Deze groei in het derde kwartaal van 2020 weegt echter niet op tegen de daling van respectievelijk 1,7 procent in het eerste kwartaal en 8,5 procent in het tweede kwartaal van 2020. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het derde kwartaal met 2,5 procent. In november 2020 hebben consumenten 6,5 procent minder besteed dan in november 2019. Het consumentenvertrouwen ligt met een daling van 19 in januari 2021 ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-7). 

De restricties die het coronavirus op vooral fysieke activiteiten heeft gelegd maakte het moeilijker om netwerken te ontwikkelen en onderhouden. Daarentegen heeft het speerpunt 'energie' niets aan urgentie ingeboet. Sterker, de slechte economische vooruitzichten als gevolg van het coronavirus worden door Europese en nationale overheden tegengegaan door anticyclisch investeren in maatschappelijke doelstellingen zoals klimaat. Met name in de lobby is gebruik gemaakt van de lokale koploper-positie in de energietransitie en de ontwikkeling van een waterstofeconomie om deze investeringen voor de regio zeker te stellen. 

Het coronavirus heeft met name veel invloed op ons speerpunt ‘arbeidsmarkt’. Binnen een jaar is de focus binnen dit thema verschoven van baancreatie naar baanbehoud. Het stimuleren van werken aan skills binnen je baan, het behoud van talent en omscholing zijn nóg belangrijker worden. Deze accentverschuivingen zijn terug te vinden in de gerealiseerde (en ondersteunde) projecten van afgelopen jaar. Het speerpunt ‘gezondheidseconomie’ is onverminderd belangrijk voor onze samenleving en economische kansen. Door het coronavirus is dat nog meer tot uiting gekomen. Alle reden om als overheid nauw samen te werken met deze sector, die tevens één van de grootste werkgevers is.  

De invloed van het coronavirus op het speerpunt ‘digitalisering’ is eveneens groot. In korte tijd zijn we massaal overgeschakeld op online, in allerlei aspecten, zowel privé als zakelijk. De invloed op de IT-sector is sterk gedifferentieerd. Waar sommige bedrijven vrijwel hun hele omzet hebben verloren (gekoppeld aan de vliegbranche of evenementensector), hebben anderen veel profijt (zoals webwinkels). Voor consultancy-bedrijven was het in het begin van het jaar moeilijk, maar dat trok later bij. Voor (nieuwe) online-dienstverlening, zoals online-koopplatforms en online evenementenplatforms, bood het coronavirus juist kansen. Door het coronavirus vielen de opdrachten binnen ons speerpunt 'creatieve industrie' voor vrijwel de gehele sector weg, van evenementen en podiumkunsten tot vormgevingsopdrachten. Wij hebben ons in 2020 hard gemaakt voor het verenigen van de versnipperde sector, het inzetten op ondernemerschap en het initiëren van betaalde opdrachten, waar we in 2021 een vervolg aan geven.  

Werkgelegenheid  
In de laatste maand van 2020 is de werkloosheid in ons land opnieuw gedaald. In december 2020 zat 3,9 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis, in november was dat nog 4 procent en in augustus 4,6 procent. Dat er nu veel minder werklozen zijn, betekent niet dat het effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt alweer helemaal teniet is gedaan. In januari 2020 was de werkloosheid met 284.000 werklozen nog een stuk lager. In de gemeente Groningen is de werkgelegenheid in 2020 afgenomen met 947 banen naar een totaal van 155.872 banen (156.819 banen in 2019). De gemeente Groningen telde 22.495 vestigingen in 2020. Dat is een toename van 1120 vestigingen vergeleken met 2019 (21.375).  

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 14:51:53 met de export van 06/30/2022 14:33:49